Αποτέλεσμα εικόνας για καριτασ ναξου τηνου
Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΝΑΞΟΥ- ΚΑΡΙΤΑΣ ΤΗΝΟΥ

Η Κάριτας Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου έχει δύο τμήματα: ένα στην Τήνο και ένα στη
Νάξο. Και τα δύο εργάζονται σιωπηλά, ταπεινά αλλά δυναμικά σε διάφορους τομείς.
Δεν θέλει να είναι ένα «αναγνωρισμένο σωματείο» διότι η υπόθεση της αγαθοεργίας είναι έργο που αφορά σε όλη την τοπική εκκλησία και όχι σε μερικά μέλη της. Είναι ένα μέσον για να αποδεικνύει την πίστη της, αφού «η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή. Αν δημοσιεύουμε όσα ακολουθούν γίνεται επειδή πιεστικά μας το ζήτησε η Κάριτας Ελλάς.
Το τμήμα της Τήνου
1.- Λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού, με τους πολλούς ευλαβείς της Παναγίας που φθάνουν στην Τήνο σε όλη διάρκεια του χρόνου και από πολλά μέρη της Ελλάδος, πολλοί από αυτούς κτυπούν την πόρτα της Αρχιεπισκοπής. Η πόρτα δεν είναι κλειστή για κανένα, παρά τις πολλές οικονομικές ανάγκες της. Το ίδιο συμβαίνει με τη Μονή Ουρσουλινών και τις Ενορίες, ιδιαίτερα της Χώρας. Πολλοί περνούν για να ζητήσουν χρηματική βοήθεια, φαγητό, ρουχισμό, εισιτήρια επιστροφής.

2.- Συνεχίζεται η βοήθεια προς τα παιδιά των προσφύγων, ιδιαίτερα των Αλβανών για τα μαθήματά τους, για την εξασφάλιση κάποιων βιβλίων τους και η παραχώρηση κατάλληλου χώρου για το διάβασμά τους στη Μονή Ουρσουλινών.
3.- Γίνονται επισκέψεις σε ηλικιωμένα και άρρωστα άτομα από την περιοδική ομάδα των αδελφών του Ελέους αλλά και τις Ουρσουλίνες Αδελφές.
4.- Συγκεντρώνεται ρουχισμός ο οποίος ταξινομείται από εθελοντές και εθελόντριες σε ειδικό χώρο της Αρχιεπισκοπής στην Ξινάρα και στη Μονή Ουρσουλινών στη Χώρα. Μία φορά την εβδομάδα οι χώροι αυτοί είναι ανοικτοί και προσέρχονται ιδιαίτερα μετανάστες για να επιλέξουν και να προμηθευτούν ό,τι τους χρειάζεται. Μέρος του ρουχισμού στέλνεται σε θεσμούς εκτός Τήνου.

5.- Σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών του Συλλόγου «Νικόλας Κόγκος» μεταφέρονται ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα για το πλύσιμό τους στη Μονή Ουρσουλινών και τους εξασφαλίζεται η καθαριότητα του σπιτιού τους.
6.- Άτομα μοναχικά και εγκαταλειμμένα από συγγενείς όταν αρρωστήσουν μεταφέρονται από εθελοντές ιερείς στο Νοσοκομείο της Σύρου ή και των Αθηνών.

7.- Για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα συγκεντρώνονται τρόφιμα εκ περιτροπής σε ενορίες αλλά και γραφική ύλη και βιβλία και αποστέλλονται σε διάφορους φιλανθρωπικούς θεσμούς της Αθήνας όπως Κάριτας Αθήνας, Αδελφές της Μητέρας Τερέζας και στο Χαμόγελο του παιδιού.
8.-Τα παιδιά του Κατηχητικού ευαισθητοποιούνται στον τομέα της αγαθοεργίας και συγκεντρώνουν χρήματα από το δικό τους χαρτζιλίκι σ’ όλη την περίοδο της Παρουσίας και οργανώνουν με την ομάδα της ιεραποστολής «μπαζάρ» στις γιορτές. Τα χρήματα που συγκεντρώνουν αποστέλλονται σε παιδιά αναγκεμένων οικογενειών.
9.- Προσφέρεται δωρεάν κατοικία σε μετανάστη με πολλά προβλήματα στους χώρους της Αρχιεπισκοπής.
10.- Παραχωρείται δωρεάν χώρος στη Μονή Ουρσουλινών για την παρακολούθηση παιδιών με ψυχικά προβλήματα από ειδικούς

Το τμήμα της Νάξου
1.- Με χρήματα τα οποία συγκεντρώνονται από τη διάθεση στους επισκέπτες του Μητροπολιτικού Ναού «μικρών τευχών της ιστορίας του Κάστρου» βοηθούνται αναγκεμένα άτομα.
2.- Συγκεντρώνεται ρουχισμός και μοιράζεται σε αναγκεμένες οικογένειες ιδίως μεταναστών.

Πηγή kantam.gr