«Απελευθερώστε όλους τους ανθρώπους που έχουν απαχθεί στη Συρία και στον κόσμο»

Κατά το Regina Caeli, ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει τους δύο ορθοδόξους επισκόπους που απήχθησαν στην Συρία και την αγιοποίηση των πέντε μαρτύρων του εμφύλιου ισπανικού πολέμου στο Burgos. Στη συνέχεια, μια νέα πρόσκληση προς του νέους: « Επιστρέψτε στο σπίτι με το κεφάλι ψηλά!»
Υπάρχει χαρά και συγκίνηση στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου πριν από το Regina Caeli, για όλους τους νέους που ήρθαν στη Ρώμη από την Ιταλία και από διάφορα μέρη του κόσμου «για να ζήσουν στιγμές πίστης και αδελφικής εγκαρδιότητας» και για να δώσουν «μία χαρούμενη και θορυβώδης μαρτυρία». Αλλά υπάρχει επίσης και μια ζωντανή ανησυχία «για τους αδελφούς επισκόπους, ιερείς και μοναχούς, καθολικούς και ορθοδόξους, που έχουν απαχθεί εδώ και πολύ καιρό στη Συρία» Για άλλη μια φορά ο Πάπας, στο παράθυρο του Palazzo Apostolico, θέλησε να κάνει μια έκκληση έτσι ώστε «ο Φιλεύσπλαχνος Θεός να αγγίξει  την καρδιά των απαγωγέων και χωρίς καθυστέρηση να δώσουν στους αδελφούς μας την ελευθερία τους και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κοινότητές τους». Ως εκ τούτου, ζήτησε από όλους να προσευχηθούν, «δίχως να ξεχάσουν και τους άλλους ανθρώπους που έχουν απαχθεί ανά τον κόσμο».
Ο Ποντίφικας στη συνέχεια υπενθύμισε την Αγιοποίηση που γιορτάστηκε χτες στο Burgos, των πέντε μαρτύρων που σκοτώθηκαν λόγω του μίσους προς την πίστη κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου: Ο ιερέας Valentin Palencia Mrquina και οι τέσσερις λαϊκοί σύντροφοί του. «Ας δοξάσουμε τον Κύριο – είπε – για αυτούς τους θαρραλέους μάρτυρες, και ας τους ικετεύσουμε να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση του κόσμου από κάθε βία.»
Μετά την προσευχή ReginaCaeli, ο Φραγκίσκος  απευθύνθηκε και πάλι προς τους νέους που συμμετείχαν στο Ιωβηλαίο των Νέων και είπε: «Αγαπητοί νέοι, γιορτάσατε το Ιωβηλαίο: τώρα να επιστρέψετε στο σπίτι με τη χαρά της χριστιανικής ταυτότητάς σας. Σταθείτε με το κεφάλι ψηλά, και την ταυτότητά σας μέσα στα χέρια και στην καρδιά σας! Είθε ο Κύριος να σας συνοδεύει. Και, παρακαλώ, να προσεύχεστε και για μένα. Σας ευχαριστώ»

Πηγή kantam.gr