ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
84200 ΤΗΝΟΣ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τους παραθεριστές και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες
των νησιών μας


Αγαπητοί μας,
Χαιρόμαστε που και φέτος επιλέξατε να παραθερίσετε ή να περάσετε μερικές ημέρες στα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου που είναι τόσο όμορφα, με ένα θαυμάσιο και ελκυστικό φυσικό περιβάλλον, μία πλούσια ιστορία, ένα πολιτισμό που παράγεται συνεχώς, με θεαματικές πολιτιστικές δραστηριότητες και προπάντων πανέμορφους ιερούς χώρους για την ξεκούραση του πνεύματος και της ψυχής.
Γνωρίζουμε πως οι δύσκολες συνθήκες ζωής των μεγάλων πόλεων, σας δημιουργούν κόπωση παραπάνω από αυτή που σας προκαλεί η επαγγελματική σας απασχόληση. Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκουραστείτε, έστω και για λίγο, στα πανέμορφα Κυκλαδίτικα και Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, για να επιστρέψετε και πάλι στον τόπο κατοικίας σας ανανεωμένοι ψυχικά και σωματικά.
Είμαστε βέβαιοι πως, η αγάπη σας για τα νησιά μας θα ανταμειφθεί με τη παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων τους και θα σας εξασφαλίσουν μία άνετη και ευχάριστη διαμονή.
Είμαστε όλοι, ως Εκκλησία και τοπική κοινωνία, στη διάθεσή σας για κάθε νόμιμη, λογική και δυνατή εξυπηρέτησή σας, μέσα στα πλαίσια του πνεύματος της αδελφικής εξυπηρέτησης. Θέλουμε όμως να σας παρακαλέσουμε, να συνεργαστείτε μαζί μας και να μας βοηθήσετε, ώστε σε μία περίοδο, που εσείς ξεκουράζεστε, να μην κουραστούν παραπάνω, όσοι παραμένουν στον τόπο τους, για να σας εξυπηρετήσουν.
Δεχθείτε με πολλή αγάπη το «καλώς να ορίσετε κοντά μας» και τις ευχές μας για ένα καλό και ευχάριστο καλοκαίρι.
Δεχθείτε επίσης, σας παρακαλούμε, την παράκλησή μας να προσαρμοστείτε στον τρόπο ζωής της τοπικής μικρής κοινωνίας μας και της Εκκλησίας που μαζί και συμπληρωματικά προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτες τις ηθικές και χριστιανικές αξίες, πάνω στις οποίες και στηρίζουν την ανθρώπινη ευτυχία τους.
Ως Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου- Τήνου - Άνδρου-Επισκοπή Χίου Μυκόνου ΚΑΙ  ΔΕΝ θεωρούμε ΤΟΝ τουρισμό ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕ όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή το η Αρετή.  
Αυτή την αρετή ζητούμε να την ασκούν όχι μόνο οι απλοί κάτοικοι των νησιών μας αλλά και οι επιχειρηματίες που εξυπηρετούν άμεσα τους τουρίστες και παραθεριστές μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους μια δίκαιη και τίμια αμοιβή των κόπων τους.
Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε επίσης πως, ενώ το σώμα ξεκουράζεται με την ανάπαυση, το η ξεκούραση Της ψυχής εξασφαλίζεται ΜΕ ΤΗΝ προσευχή ΚΑΙ ΤΗ συμμετοχή ΣΤΗ Ζωή Εκκλησίας Της ΚΑΙ ΤΗ Ιδιαίτερα συμμετοχή σας ΣΤΗΝ Κυριακάτικη θεία λειτουργια ΤΗΝ οποία ΘΑ σας ΜΕ ΚΑΘΕ εξασφαλίζουμε Θυσία.  
Στη Νάξο:
Τον Μητροπολιτικό μας Ναό πάνω στο ιστορικό Κάστρο της Χώρας Νάξου που μπορείτε να ανεβείτε ξεκούραστα με τον ανελκυστήρα χωρητικότητας δέκα ατόμων, το Παρεκκλήσιο της Αμιάντως Συλληφθείσας Θεοτόκου (το προσωπικό Παρεκκλήσι του Δούκα Μάρκου Σανούδου), το Ποιμαντικό-Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα" (πρώην Μονή Ουρσουλινών). Τον ιστορικό Ναό του Αγίου Αντωνίου Αβά στο λιμάνι.
Στην Πάρο
Το Ναό της Εκατονταπυλιανής, τον Ενοριακό μας Ναό του Αγίου δυο βήματα δεξιά από την Εκατονταπυλιανή,
Στην Τήνο:
Το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο λόφο του Εξωμβούργου, της Παναγίας της Βρυσιώτισσας στην ομώνυμη περιοχή, το Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, αλλά και το εντυπωσιακή πρώην Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου, όπως και το λαογραφικό Μουσείο της Μονής των Πατέρων Ιησουϊτών στο ίδιο χωριό.
Στη Μύκονο:
Τον μοναδικό και ιστορικό Ενοριακό μας Ναό αφιερωμένο στην Παναγία του Ροδαρίου που βρίσκεται στην πλατεία Αλευκάντρας,
Στην Άνδρο:
Τον ιστορικό Ναό του Αγίου Ανδρέα στη Χώρα.
Στη Χίο:
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά και τους ερειπωμένους Ναούς στα Σκλαβιά.
Στη Μυτιλήνη :
Θα σας ενθουσιάσει ο προσφάτως ανακαινισθέντας από την 14 το η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναό Της Μεταστάσεως Της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου,
Στη Σάμο:
Την Καθολική Εκκλησία που είναι από το 1901 η πνευματική ακρόπολη που δεσπόζει στην παραθαλάσσια λεωφόρο στο Βαθύ Σάμου.
Χρήσιμες πληροφορίες και καθημερινές ειδήσεις για την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου -Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και την Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου θα βρείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλη -σίας μας:   www.Kantam.gr

Καλή ξεκούραση στο σώμα και την ψυχή σας.
Τήνος 05/16/2015
+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

Πηγή kantam.gr