Αποτέλεσμα εικόνας για Νικόλαος Χαρικιόπουλος Ο Τελευταίος Καθολικός επίσκοπος Χίου.
Νικόλαος Χαρικιόπουλος εκ Τήνου. Τελευταίος Καθολικός επίσκοπος Χίου.

Nicolaos Charikiopoulos from Tenos. Last Catholic bishop of Chios.

Nicolaos Charikiopoulos da Teno. Ultimo vescovo di Scio.

Ο τελευταίος επίσκοπος Χίου πριν η Αγία Έδρα εμπιστευτεί την Επισκοπή σε Αποστολικό Τοποτηρητή ήταν ο τήνιος στην καταγωγή Νικόλαος Χαρικιόπουλος. 

Ο Νικόλαος γιος του Γεωργίου και της Ειρήνης γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1869 στο χωριό Στενή Τήνου. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο ιεροσπουδαστήριο της Αρχιεπισκοπής στην Τήνο ενώ ολοκλήρωσε τις φιλοσοφικές και θεολογικές του σπουδές στη Ρώμη. Στις 30 Μαιου 1896 χειροτονήθηκε ιερέας και επέστρεψε στην Τήνο όπου υπηρέτησε σαν εφημέριος σε διάφορες ενορίες του νησιού. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Κωσταντινούπολη όπου διορίστηκε εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος στην Πόλη
Ο επισκοπικός Θυρεός του Σεβ. Νικολάου Χαρικιόπουλου. 


Στις 3 Ιανουαρίου 1917 o Πάπας Βενέδικτος 15ος τον ονομάζει Επίσκοπο Χίου και στις 25 Μαρτίου του ιδίου ετους χειροτονείται επίσκοπος. Ποίμανε την Εκκλησία της Χίου για 22 έτη και την 1η Ιουλίου 1939 πέθανε και κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Τάφηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χίου. 

ph chios 
  • Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Ο αρχαιότερος γνωστός επίσκοπος Χίου είναι ο Δωρόθεος, ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325μ.Χ.). Ως Επισκοπή υπαγόταν στη Μητρόπολη Ρόδου και ως "Επισκοπή Χίου" ιδρύθηκε εκεί και η λατινική Εκκλησία κατά τον 13ο αιώνα. Δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια της δικαιοδοσίας αυτής της Επισκοπής κατά τη διάρκεια του παρελθόντος, λόγω των συχνών ιστορικών περιπετειών του νησιού. Ως λατινική Επισκοπή είχε και κάποια εξάρτηση από την Αρχιεπισκοπή της Γένοβας, απ' όπου καταγόταν ένα σημαντικό μέρος του καθολικού πληθυσμού.
Έχει την πλέον ένδοξη ιστορία από όλες τις υπόλοιπες Καθολικές Επισκοπές στην Ελλάδα. Από την καθολική κοινότητα της Χίου (1566 και μετά) προήλθαν 3 καρδινάλιοι, τουλάχιστον 60 επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι, γενικοί και τοπικοί ηγούμενοι ταγμάτων και αρκετοί μακάριοι και άγιοι που έχουν λησμονηθεί.
Σήμερα στην Επισκοπή Χίου έχουν προσαρτηθεί τα νησιά της Μυτιλήνης (1931), της Σάμου (1792) (και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εκτός από τα Δωδεκάνησα). Από το θάνατο του τελευταίου επισκόπου Χίου Νικολάου Χαρικιόπουλου, η Αγία Έδρα εμπιστεύεται αυτή την τοπική Εκκλησία στη φροντίδα ενός "Αποστολικού τοποτηρητή", που είναι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου.
Προστάτης της Εκκλησιαστικής Επαρχίας


Άγιος Νικόλαος
H Πανήγυρη, 6 Δεκεμβρίου