
Πανήγυρης της Αναλήψεως του Κυρίου μας
Αγαπητά μου παιδιά, αδελφοί και φίλοι εν Χριστώ Ιησού.
Σε αυτή την πανήγυρη της Αναλήψεως του Κυρίου μας, ο Πάπας είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει την ευχαριστιακή θυσία μαζί μ’ εσάς και για εσάς. [...] Με χαρά και με νέες προθέσεις για το μέλλον, ας εξετάσουμε εν συντομία το μέγα γεγονός της σημερινής λειτουργίας. Στα βιβλικά αναγνώσματα συνοψίζεται η πλήρη έννοια του μυστηρίου της Αναλήψεως του Ιησού Ο πλούτος αυτού του μυστηρίου εκφράζεται σε δύο καταστάσεις: "Ο Ιησούς τους έδωσε τις τελευταίες οδηγίες" και κατόπιν "ο Ιησούς ανελήφθη και πήρε τη θέση του."
Στην πρόνοια του Θεού - που είναι το αιώνιο σχέδιο του Πατέρα - είχε έρθει η ώρα του Χριστού να φύγει. Έπρεπε να εγκαταλείψει τους αποστόλους Του και να τους αφήσει με τη μητέρα Του Μαρία, αλλά μόνο αφού τους είχε δείξει τις προθέσεις Του. Τώρα οι απόστολοι είχαν μία αποστολή να εκτελέσουν σύμφωνα με τις διδασκαλίες που τους είχαν δοθεί από τον Ιησού, και οι τελευταίες οδηγίες ήταν, με τη σειρά τους, η πιστή έκφραση της βούλησης του Πατέρα.
Αυτές οι οδηγίες ανάφεραν, πάνω απ' όλα, ότι οι απόστολοι έπρεπε να περιμένουν για τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος από τον Πατέρα. Από την αρχή ήταν σαφές, ότι η πηγή της δύναμης των αποστόλων έπρεπε να ήταν το Άγιο Πνεύμα. Είναι το Πνεύμα που καθοδηγεί την Εκκλησία στο δρόμο της αλήθειας. Το Ευαγγέλιο έχει εξαπλωθεί με τη δύναμη του Θεού, και όχι από τα μέσα της σοφίας και της ανθρώπινης δυναμικότητας.
Οι απόστολοι επίσης διδάχτηκαν για να διδάξουν, και να κηρύξουν τα καλά νέα σε όλο τον κόσμο. Είχαν βαπτιστεί στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Πνεύματος. Όπως ο Ιησούς, είχε μιλήσει ρητά για τη βασιλεία του Θεού και τη σωτηρία. Έπρεπε να μαρτυρήσουν για τον Χριστό “στα πέρατα της γης”. Η πρώτη Εκκλησία ήξερε αμέσως αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, και ξεκίνησε την ιεραποστολική εποχή. Και όλοι ήξεραν ότι αυτή η αποστολή εποχή δεν θα κατέληγε όπως ο ίδιος ο Ιησούς, ο οποίος είχε πάει στον ουρανό, για να επιστρέψει και πάλι.
Τα λόγια του Ιησού έγιναν ο θησαυρός που η Εκκλησία πρέπει να διατηρήσει και να διακηρύξει, να διαλογιστεί και να ζήσει. Ταυτόχρονα, το Άγιο Πνεύμα ενστάλαξε στην Εκκλησία ένα αποστολικό χάρισμα για να κρατήσει ανέπαφη αυτή την αποκάλυψη. Μέσα από τα λόγια του, ο Ιησούς έζησε όλη την Εκκλησία: «Εγώ είμαι πάντα μαζί σας». Όλη η εκκλησιαστική κοινότητα συνειδητοποιεί την ανάγκη να είμαστε πιστοί στις οδηγίες του Ιησού, δηλαδή, στην κατάθεση της πίστης. [...]
Ο δεύτερος προβληματισμός σχετικά με τη σημασία της Αναλήψεως βρίσκεται σ’ αυτή τη φράση: “Ο Ιησούς πήρε τη θέση του”. Αφού υπέμεινε την ταπείνωση του πάθους και του θανάτου Του, ο Ιησούς πήρε τη θέση Του στα δεξιά του Θεού. Πήρε τη θέση του με τον αιώνιο Πατέρα Του. Αλλά Αυτός εισήλθε στον Ουρανό, ως ο Αρχηγός μας, οπότε, σύμφωνα με τα λόγια του Λέοντα του Μεγάλου (βλ Αγίου Λέοντα του Μεγάλου, 1οκήρυγμα για την Ανάληψη του Κυρίου μας), «η δόξα του Αρχηγού» μετατράπηκε σε “ δόξα του σώματος". Για όλη την αιωνιότητα ο Χριστός είναι τώρα στη θέση Του ως «ο πρωτότοκος μεταξύ πολλών αδελφών» (Ρωμ 8:29): η φύση μας είναι με τον Θεό μέσω του Χριστού. Και ως άνθρωπος, ο Κύριος Ιησούς ζει για πάντα για να μεσιτεύσει για μας προς τον Πατέρα (βλέπε Εβρ 7:25). Παράλληλα, από το θρόνο της δόξης του, ο Ιησούς στέλνει σε ολόκληρη την Εκκλησία ένα μήνυμα ελπίδας και μια πρόσκληση στην αγιότητα.
Μέσα από τα πλεονεκτήματα του Χριστού, με την μεσολάβηση Του στον Πατέρα, γινόμαστε ικανοί, σ' αυτόν, για την επίτευξη της δικαιοσύνης και της αγιότητας της ζωής. Η Εκκλησία μπορεί βέβαια να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες, το Ευαγγέλιο μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια, αλλά επειδή ο Ιησούς είναι στα δεξιά του Πατέρα, η Εκκλησία ποτέ δεν θα γνωρίσει την ήττα. Η νίκη του Χριστού είναι δική μας. Η Ισχύς του Χριστού δοξάζεται, ο εκλεκτός Υιός του αιώνιου Πατέρα, υπεραφθονεί για να υποστηρίξει τον καθένα και όλους εμάς, στις δυσκολίες της αφιέρωσής μας στη βασιλεία του Θεού και τη γενναιοδωρία της αγαμίας μας. Η αποτελεσματικότητα της Αναλήψεως του Χριστού αγγίζει τον καθένα και όλους, στη συγκεκριμένη πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής. Γι' αυτό το μυστήριο, το κάλεσμα της Εκκλησίας είναι να "περιμένει με την χαρούμενη ελπίδα, για τον ερχομό του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού".
Αγαπητά μου παιδιά, να είσαστε γεμάτοι με αυτή την ελπίδα, που αποτελεί μέρος του μυστηρίου της Αναλήψεως του Χριστού. Να είστε βαθιά πεπεισμένοι για τη νίκη και το θρίαμβο του Χριστού, κατά της αμαρτίας και του θανάτου. Να πιστεύετε ότι η δύναμη του Χριστού, είναι πιο μεγάλη από την αδυναμία μας, και μεγαλύτερη από την αδυναμία του κόσμου. Προσπαθήστε να καταλάβετε και να μοιραστείτε τη χαρά που η Μαρία βίωσε γνωρίζοντας, ότι ο γιος της καθόταν δίπλα στον Πατέρα, τον οποίο απείρως αγαπούσε. Σήμερα ανανεωμένη η πίστη σας στην υπόσχεση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος έχει πάει για να προετοιμάσει μια θέση για μας, και που από εκεί, Αυτός θα έρθει και πάλι για να μας πάρει μαζί Του.
Αυτό είναι το μυστήριο της Αναλήψεως του Αρχηγού μας. Ας θυμόμαστε πάντα: "Ο Ιησούς τους έδωσε τις τελευταίες οδηγίες" και στη συνέχεια "ο Ιησούς πήρε τη θέση Του".
ΑΜΗΝ.
Fonte principale: vatican.va (“RIV./gpm”).
Πηγή evaggeliokathemera.org