Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μήπως βρω κάτι σχετικό με την ενορία μας,μετά από αρκετό ψάξιμο, βρήκα τα Τηνιακά Μηνύματα του 2004. Να λοιπόν τι έγραφαν τότε τα Τηνιακά Μηνύματα για τα εγκαίνια του Ναού μας. Σας το παραθέτω αυτούσιο για να θυμηθούμε οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι. 
Οι φωτογραφίες δεν είναι από τα εγκαίνια αλλά πρόσφατες, είναι από την Θεία Λειτουργία τη Αγίας Δωρεάς του 2016
Σάμος

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Καθολικού Ενοριακού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ της Σάμου.

Την Κυριακή 23 Μαΐου στις 10 το πρωί τελέσαμε αγιασμό και ευλογία του Ναού. Ακολούθησε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, π. Νικόλαο, (η Εκκλησία της Σάμου διοικητικά υπάγεται στην Επισκοπή Χίου). Συλλειτούργησαν  ο Εφημέριος Νάξου και Εφημέριος του Ναού Παν/τατος π. Μανόλης Ρεμούνδος και ο Τελετάρχης της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Επισκοπής Χίου Πα5ν/τατος π. Νικόλαος Ψάλτης.

Η συμμετοχή των πιστών εντυπωσιακή. Σ’ αυτό συνέβαλε το καθ’ όλα επιτυχές Προσκύνημα-Εκδρομή που διοργάνωσε η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου με υπεύθυνους τους δύο δραστήριους νέους της Εκκλησίας Τήνου, δίδα Ειρήνη Κρητικού και Μάριο Φώσκολο. Στο προσκύνημα έλαβαν μέρος 75 άτομα από Τήνο, Αθήνα και Σύρο.

Η παρουσία στο  Ναό Αρχών του Βαθέως με επί κεφαλής τον Νομάρχη Σάμου, κο Μανόλη Κάρλα, ο οποίος και αποδεικνύει συνεχώς πως ανήκει σε όλους τους Σαμίους, των μελών του ενοριακού συμβουλίου και όλης της ενοριακής κοινότητας, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων της Σάμου και αρκετών τουριστών, δημιούργησαν μέσα και έξω από το Ναό μια ελπιδοφόρο εικόνα για τη συνέχιση της ιστορίας της Καθολικής Ενορίας της Σάμου.

Την όλη Ιερή Ακολουθία της ευλογίας και της Θ. Λειτουργίας τελέσαμε μέσα σε κλίμα κατάνυξης και προσευχής και έδωσε τη δυνατότητα σε όλες και όλους τους παρόντες, να συμμετέχουν ενεργά με τη βοήθεια του ειδικού τεύχους που είχε ετοιμαστεί γι’ αυτό το σκοπό.

Σε όσους και με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στη ριζική ανακαίνιση αυτού του ιστορικού Ναού: τον αρχιτέκτονα Βλασιάδη Κώστα, τον πατέρα και υιό Δομίνικο και Μιχάλη Μοραΐτη, στη νεαρή Μαριάννα, τον ακούραστο εργάτη Ανδρέα, τις τρεις μοναχές που μας συνόδευαν συχνά στα ταξίδια μας στο νησί και εργάστηκαν και χειρονακτικά για πολλές ώρες, τα μέλη του ενοριακού συμβουλίου, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να είναι όλα τέλεια την ημέρα των εγκαινίων.

Στους εμπόρους του Βαθέως που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στη διαμόρφωση της τελικής τιμής των τιμολογίων, στους ευεργέτες του Ναού, επώνυμους και ανώνυμους, μέσα και έξω από τη Σάμο και ιδιαίτερα τους κ. κ. Γιάννη Ξανθάκη και Ρούσσο και την Ενορία του Φοίνικα (Σύρος), ένα θερμό ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη μας.

Τώρα διαθέτουμε στο Βαθύ Σάμου ένα σύγχρονο ενοριακό Ναό και ένα Πνευματικό Κέντρο που ανταποκρίνονται απόλυτα στην ιστορία της ενοριακής κοινότητας, η οποία από το 1854 επιτελεί την αποστολή της, παρά τις δυσκολίες και ελλείψεις. Εορτάζοντας αυτή την ιστορική επέτειο των εκατό πενήντα χρόνων της ενορίας μας στη Σάμο, της παραδώσαμε ανακαινισμένο τον ενοριακό της Ναό και ένα πνευματικό κέντρο. Επιτελέσαμε έτσι ένα ιερό χρέος, προς την Εκκλησία - Ναό.

Τώρα είναι η ώρα, που όλοι μαζί, οφείλουμε να φροντίσουμε ακόμη περισσότερο την Εκκλησία-λαό. Αυτό είναι το κύριο έργο μας. Ο τεμαχισμός του άρτου που θα τελείται μέσα στο Ναό, είθε να ενισχύει όλους μας για να τεμαχιζόμαστε και εμείς  οι ίδιοι μαζί με το Χριστό, προς χάριν των ανθρώπων.

+ Νικόλαος