Ολοκληρώθηκε Η Τεσσαρακοστή


Ολοκληρώθηκε  η προετοιμασία της ενορίας μας για την εορτή του Πάσχα. Κάθε Τρίτη συνάζονταν και τελούνταν η ακολουθία του Αποδείπνου και του «Στέκει Μάννα» ενώ κάθε Παρασκευή τελούνταν ο «Δρόμος του Σταυρού».
Οι ενορίτες συμμετείχαν ενεργά στις ακολουθίες, διαβάζοντας τα ανάλογα κείμενα που υπάρχουν για τις τελετές αυτές.
Το ξεκίνημα της Τεσσαρακοστής έγινε την Τετάρτη των Τεφρών, δηλαδή την 1 Μαρτίου 2017 όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό μας Ναό, στο Βαθύ της Σάμου από τον εφημέριο μας π. Ριχάρδο Ταρασκέβιτς.  Ενώ την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 τελέστηκε η ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού όπου ολοκληρώθηκε με την ακολουθία μετάνοιας, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους από τους παρευρισκόμενους ήθελαν να εξομολογηθούν έτσι ώστε να γίνει ένα όμορφο ξεκίνημα της Τεσσαρακοστής.
Όλο αυτό το διάστημα δόθηκαν πολλά πνευματικά εφόδια τόσο από το Λόγο του Θεού που ακούγαμε αυτές τις ημέρες κατά τις Κυριακές, όσο και από την μελέτη των Παθών  του Κυρίου μας Ιησού Χριστού κάθε Παρασκευή αλλά και με τα αναγνώσματα κατά την τέλεση του αποδείπνου. Βέβαια εκτός από τα προαναφερόμενα σημαντικές ήταν και οι ομιλίες του εφημερίου κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας αλλά και με την ακολουθία μετανοίας που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της Τεσσαρακοστής.
Μετά από την σιωπή του Μεγάλου Σαββάτου έρχεται η αυγή του Πάσχα. Την κάθε θυσία και κάθε πόνο μπορούμε να την κάνουμε σπόρο που πεθαίνει για να προσφέρει γονιμότητα και νέα ζωή.
Στο τέλος αυτού του δρόμου του Σταυρού οφείλουμε να αναρωτηθούμε ακόμα μια φορά στο βάθος της καρδιάς μας.
Όλες αυτές οι δοκιμασίες που υπέστη ο Χριστός, αυτόν τον θάνατο που δέχτηκε ελεύθερα, όλα τα υπέφερε για μένα. Θα θεωρήσω άχρηστη αυτή η θυσία? Μήπως αντίθετα, θα έπρεπε να μπω και εγώ με την σειρά μου στο δρόμο της μετάνοιας, να αφήσω την αδιαφορία μου και να συμφιλιωθώ αμέσως με το τάδε πρόσωπο? Να διακόψω θαρραλέα την τάδε κακή συνήθεια που δηλητηριάζει την ζωή μου?
Ο καθένας από μας ας απαντήσει. Αν δεχθώ να ακολουθήσω το Χριστό, όπως υποσχέθηκα στο βάπτισμά μου, ο Χριστός θα διαμορφώσει τη ζωή μου σύμφωνα με την δική του ζωή και το λόγο του, τότε η ζωή μου θα επιφέρει πολύ καρπό για το καλό του κόσμου και για την δική μου σωτηρία.
υμφ