Αξίζει ο κόπος!!!


Την Κυριακή 28 Μαΐου ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος, Αποστολικός Τοποτηρητής τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Nαό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ Σάμου
Η συμμετοχή των πιστών εντυπωσιακή και δημιουργούσε μια εικόνα της καθολικότητας της Εκκλησίας, και πρόσφερε αισιοδοξία και ηθική ικανοποίηση τόσο στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος  που χωρίς διακρίσεις, μεταξύ των 8 νησιών που διακονεί, πραγματοποίησε την τακτική του ποιμαντική επίσκεψη, όσο στο συνεργάτη του κ. Ανδρέα Παλαμάρη, ο οποίος ως άλλος «Παρμενάς» συνεχίζει να συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο κάθε φορά που του το ζητά και συμβάλλει με τα χαρίσματα του στη λαμπρότητα των ιεροτελεστιών που τελούνται κατά τις  ποιμαντικές περιοδείες. Αξίζουν όμως πολλά συγχαρητήρια στον υποδιάκονό μας Μάριο Φώσκολο, ο οποίος υπηρετεί μόνιμα την Εκκλησία της Σάμου, ως βοηθός του εφημερίου π. Ριχάρδου Ταράσκεβιτς και δίνει καθημερινή δείγματα της αγάπης του για την Εκκλησία και μας υπενθυμίζει ότι τα σχέδια του Θεού είναι ανεξιχνίαστα.
Ο Ναός ήταν αληθινά κατάμεστος από ενορίες αλλά και μετανάστες από το Καμερούν που δίνουν μία παρουσία ενεργό κάθε φορά που τελείται η Θεία Λειτουργία και με την ζωντανή τους πίστη, τις μελωδίες τους στη γαλλική γλώσσα εντυπωσιάζουν, παραδειγματίζουν και βοηθούν στην ομορφιά των ιεροτελεστιών.
Το χαμόγελό  αυτών των παρόντων 25 Αφρικανών ήταν μια τρανή απόδειξη της πίστης στους Θεό, που μέσα από τις ταλαιπωρίες τους κατά την δύσκολη και άγνωστη πορεία τους προς τη «γη της επαγγελίας» δυστυχώς προς το παρόν, έχουν εγκλωβιστεί στους χώρους προσφύγων και μεταναστών της Σάμου.
Η εικόνα που συναντάμε στη Λέσβο, τώρα τη συναντάμε και στη Σάμο. Ο Κύριος συνεχίζει να μιλά στο λαό του, αυτό το λαό που προέρχεται από όλα τα έθνη, τα ελεύθερα και τα σκλαβωμένα, τα δημοκρατικά και ολιγαρχικά και μέσα από το λόγο Του, συνεχίζει να κάνει γνωστή και την παρουσία του στα πρόσωπα των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το χρώμα, το κόμμα και το δόγμα, όπως συχνά αναφέρουμε.
Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι όταν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, Ο Αρχιεπίσκοπος  πέρασε να χαιρετήσει ένα – ένα και μία - μία οι περισσότεροι από αυτούς τους αλλοδαπούς αδελφούς μας κρατούσαν στο χέρι μία κορονέτα ροδαρίου και του ζητούσαν να την ευλογήσει.
Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρουσία τους και τους ευχαρίστησε για το όμορφο παράδειγμά τους. Τους ευχήθηκε πολύ σύντομα να αρχίσει και η επόμενη φάση της πορείας του προς τον τελικό τους προορισμό.
Από τη Θεία Λειτουργία όμως, αυτή η φορά έλειπε το σώμα μιας γυναίκας που ήταν παρούσα εκεί μόνο με την ευτυχισμένη ψυχή της, διότι αφού η Σταματική ολοκλήρωσε την πορεία της πάνω στη γη , αναχώρησε για την αληθινή γη της επαγγελίας, τον Παράδεισο.
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από όλους τους παρόντες να προσφέρουν μαζί του τη Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση της ψυχής της, ως δώρο ανεκτίμητο για την πολύτιμη υπηρεσία της που πρόσφερε κατά την επίγεια ζωή της στον ενοριακό μας Ναό στη Σάμο μαζί με τον πονεμένο σύζυγό της, τον Ιάκωβο Φώσκολο, καταγόμενο από την Ποταμιά της Τήνου.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τον τίτλο  αυτής της ανταπόκρισης: «αξίζει ο κόπος».