ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΡΘΕΙΤΕ!

Αγαπητοί παραθεριστές και επισκέπτες μας,
Με μεγάλη χαρά η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου αλλά και η Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου, σας υποδέχεται στα νησιά του Αιγαίου για να περάσετε μερικές μέρες ξεκούρασης κατά τις φετινές διακοπές σας.
Τα νησιά του Αιγαίου είναι πανέμορφα. Αν δεν το έχετε διαπιστώσει ακόμη, εύχομαι κατά το φετινό καλοκαίρι να σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε την ομορφιά τους.
Η ομορφιά αυτών των νησιών δεν είναι μόνο φυσική, για την οποία ευχαριστούμε τον Δημιουργό, υπάρχει μία ποικιλία ομορφιάς.
Εδώ έχουμε η ομορφιά της ιστορίας, που αρχίζει από τους αρχαίους χρόνους, φθάνει στους πρωτοχριστιανικούς, περνά από το μεσαίωνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα, εξασφαλίζοντας μία αντάξια συνέχεια στο αύριο.
Εδώ στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά των Κυκλάδων συναντώνται ο πολιτισμός της Δύσης και της Ανατολής και για χρόνια ολόκληρα, παρά τα κάποια αρνητικά στοιχεία,  συνεργάστηκαν δημιουργώντας τις θετικές προϋποθέσεις για μια αρμονική και αδελφική συμβίωση των δύο μεγάλων συμπληρωματικών δογμάτων της μίας του Χριστού πίστεως.
Εδώ συναντώνται, συνυπάρχουν και συνεργάζονται διαφορετικές λειτουργικές και θεολογικές παραδόσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης. Οι αδελφικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χροιά, ιδιαίτερα μεταξύ των χριστιανών των δύο Αδελφών Εκκλησιών, παράγουν αγάπη και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μία ευρύτερη συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ όλων των χριστιανών.
Θέλουμε, να σας βοηθήσουμε  να περάσετε τις διακοπές σας όμορφα. Να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα, αυτόν  που στερείστε στις μεγαλουπόλεις. Να απολαύσετε τις όμορφες παραλίες που μπορούν να σας δροσίσουν με τα πεντακάθαρα δροσιστικά νερά του Αιγαίου και τη θαλάσσια αύρα. Μην ανησυχήσετε,  αν κάποια στιγμή μετατραπεί σε μελτεμάκι  των επτά και οκτώ μποφόρ.  Εδώ στο Αιγαίο υπάρχουν και τα μελτέμια κάθε λογής αλλά είναι ανώδυνα και περαστικά!.
Μην ξεχνάτε πως εδώ στα νησιά του Αιγαίου θα βρείτε ευκαιρίες και για πνευματική ξεκούραση. Οι πολλές ενορίες μας, έστω και  με τους λίγους  εφημερίους μας, θα είναι στη διάθεσή σας, για κάθε σας πνευματική εξυπηρέτηση. Σε όλα σχεδόν τα νησιά που αποτελούν τις δύο Εκκλησιαστικές μας Επαρχίες δηλαδή: τη Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, τη Μύκονο, την Άνδρο, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο έχουμε εξασφαλίσει κάθε Κυριακή τη Θεία Λειτουργία, γι’ αυτό το καλοκαίρι, 
Σε σας αγαπητοί μου, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, θέλω να σας βεβαιώσω πως γνωρίζω πόσο αυξάνει ο κόπος και ο μόχθος σας κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Να είστε όμως βέβαιοι πως εκτός από τον άρτο τον επιούσιο που θα εξασφαλίσετε, θα προσφέρετε και μια μεγάλη  κοινωνική εξυπηρέτηση σε τόσους συνανθρώπους μας. Κάνετε ότι σας είναι δυνατόν, ώστε όσοι έρθουν νησιά μας για ξεκούραση  να διαπιστώσουν πως για  μας τους χριστιανούς, ο τουρισμός δεν είναι μία άψυχη κερδοφόρα βιομηχανία αλλά μία έμψυχη και ανεκτίμητη φιλοξενία.
 
Καλό καλοκαίρι σε όλες και σε όλους.
Με πολλή εν Χριστώ αγάπη
+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου.
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου