ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Α

Ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είναι ο Υιός του ανθρώπου; Η απάντηση που δίνεται  είναι πολύ όμορφη αλλά λανθασμένη, είναι πολύ όμορφη αλλά ελλιπής: «Λένε ότι είναι ένας Προφήτης! Μία ύπαρξη δηλαδή γεμάτη φωτιά και δυναμικότητα, όπως ο Ηλίας, όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, φωνή του Θεού, απεσταλμένος του Θεού.». Ο Ιησούς δεν σταματά πάνω σ’ αυτή την απάντηση για να την κρίνει ως σωστή ή λανθασμένη, ξέρει ότι η αλήθεια δεν προέρχεται από ένα γκάλοπ της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό την κάνει πιο συγκεκριμένη: αλλά εσείς ποιος λέτε ότι είμαι; αυτή η ερώτηση είναι πιο δεσμευτική προς αυτούς που απευθύνεται. Και αυτό διότι κανένας δεν πρέπει να δώσει μία απάντηση για τον Ιησού από όσα ακούγονται γύρω του να λένε. Κανένας δεν πρέπει να περιορίζεται σ’ αυτό που λένε οι άλλοι.
Για να είναι κανείς μαθητής του Ιησού πρέπει να έχει μια προσωπική απάντηση στην ερώτηση Του: εσύ ποιος λες ότι είμαι;  Αυτή η ερώτηση είναι λόγος του Κυρίου, που προκαλεί, συνταράσσει. Αυτή η ερώτηση λέει πως  αληθινή απάντηση είναι μόνο η δική μας. Αυτήν που δίνουμε με την καρδιά μας, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με την εμπειρία της ζωής μας, ακόμη και με την  αμαρτία μας, με όλη την κατάστασή μας. Σημασία έχει για τη ζωή μας η δική μας απάντηση στη δική Του ερώτηση. Εδώ δεν ισχύουν σπουδές και μελέτες, βιβλία και κατηχήσεις. Ο κάθε ένας, όποιος και αν είναι σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται οφείλει να δώσει τη δική του απάντηση. Όλα τα παραπάνω σίγουρα μπορούν να τον βοηθήσουν.
Αν η απάντηση αυτή είναι ειλικρινής και βασισμένη στην πίστη τότε θα ακολουθήσει και ο μακαρισμός που απευθύνθηκε στον Πέτρο: μακάριος είσαι. Θα γίνει ο κάθε ένας μας σαν τον Πέτρο, βράχος, και κλειδί που ανοίγει στους άλλους την πόρτα της καρδιάς του Θεού.
Εσύ ποιος λες ότι είμαι; Δεν φθάνει να πούμε, διότι είναι εύκολο να είμαστε ειδικοί  στα λόγια. Η ζωή  δεν είναι αυτό που λέγεται για τη ζωή, αλλά  αυτό που βιώνεται. Και για τον Ιησού δεν έχει σημασία αυτό που λέω γι’ Αυτόν αλλά αυτό που ζω για Εκείνον μαζί με Εκείνον. Δεν θα μπει στη Βασιλεία του Θεού αυτός που μου λέει Κύριε, Κύριε,... (Ματθαίος7,21).
Ο Χριστιανισμός δεν είναι μια διδασκαλία, ούτε μία ηθική, αλλά είναι η προσωπική μου σχέση με τον Χριστό, ο Κύριος μου και ο Θεός μου που προσπαθώ  να αγαπώ όπως με αγαπά. Ακόμα και αν δεν ξέρω αν σε όλη μου τη ζωή θα τα καταφέρω, εγώ όμως θα συνεχίζω να προσπαθώ.