Πάρε το σταυρό σου και ακολούθησέ με

Εάν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας πάρει το σταυρό του  και ας με ακολουθήσει.
Πόσες φορές ο Ιησούς μας καλεί  να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του, για να ζήσουμε πλήρως την αγάπη και την ευσπλαχνία  που μας χάρισε  και συνεχίζει να μας δωρίζει!
Και πόσες φορές επιμένουμε να αγνοούμε θεληματικά ή άθελά μας  αυτό το μήνυμα, συχνά δύσκολο  να το καταλάβουμε  και να το δεχτούμε  που όμως θα μας επέτρεπε  να πλησιάσομε ένα βήμα  ακόμη   στην αληθινή ζωή που μπορεί να μας σώσει μόνο όταν τη χάσουμε: «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του , θα τη χάσει , αλλά όποιος τη χάσει  εξ αιτίας μου, αυτός θα τη σώσει».
Δεν πρόκειται  για μία πρόσκληση στο μαρτύριο , αλλά να ακολουθήσουμε τα βήματά του, να συμμεριστούμε μαζί του , χωρίς φόβο,  μέρος από τα μικρά ή μεγάλα βάσανά μας  που επισκιάζουν την καθημερινότητα, να δώσουμε (γιατί όχι;) ένα μέρος από τον εαυτό μας  στον πλησίον μας, όπως έκανε και Εκείνος για μας.
Ίσως αυτό φανεί σαν κάτι  παράδοξο  και συχνά  είναι πράγματι έτσι  για όλους: ποιος είναι τόσο διατεθειμένος  να δεχθεί εμπόδια στη ζωή του;  Να αρνηθεί  ένα μέρος του εαυτού του  από αγάπη για εκείνους  που είναι γύρω μας;  Γιατίνακοπιάσουμε γιακάποιονπουδενγνωρίσουμε;      
Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα,  που αποδεικνύει πόσο είναι ωραίο  το δόσιμο στους άλλους, είναι αυτό του Πάπα Φραγκίσκου, που επέλεξε  να αγκαλιάζει  πλήρως  την ευαγγελική ζωή  χωρίς το φόβο  του πόνου, της φτώχειας και  της αυταπάρνησης.
Όλοι οι χριστιανοί είμαστε καλεσμένοι  να κάνουμε το ίδιο και να είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε  σε κάθε πρόσκληση για το καλό.