+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΧΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ TOY2018

προς το πλήρωμα της  Εκκλησίας μας


Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές
Στην αρχή της Σαρακοστής, θα ήθελα να σας στείλω ένα μήνυμα χαιρετισμού και ενθάρρυνσης για να ξεκινήσουμε μαζί μια πορεία μεταστροφής.
Ναι, αγαπητοί μου, ας μετανοήσουμε και ας πιστέψουμε στο Ευαγγέλιο, όπως μας καλεί ο Λόγος του Θεού την περίοδο αυτή, έτσι ο Ιησούς με το Λόγο Του και τη χάρη Του θα είναι το ενεργό κέντρο της ζωής μας, το κέντρο  της πίστης μας.
Εκείνος είναι και πρέπει πάντοτε να είναι το κέντρο  που συνεχώς  αναγεννά σε όλους εμάς  τη ζωή της Χάριτος και κατά συνέπεια  μας δημιουργεί την επιθυμία  να ξεκινήσουμε  με νέες δυνάμεις το ιεραποστολικό μας έργο. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη μαρτυρία  μέσα από τις καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε με σκοπό να αναγγέλλουμε τη χαρά του Ευαγγελίου, όχι μόνο με τον λόγο μας αλλά προπάντων με τα έργα μας.
Όλες οι πρωτοβουλίες της Τεσσαρακοστής θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα  όχι συναισθηματικό αλλά διδακτικό  και πάνω από όλα αγαθοεργό, διότι μόνο τότε θα είναι και χαριτοφόρες.
Σας ζητώ να προωθήσουμε πρωτοβουλίες προς όφελος όλων των μελών της Εκκλησίας μας: με την ακρόαση του Λόγου του Θεού, τις πνευματικές  ασκήσεις, άλλες στιγμές περισυλλογής  και πράξεις ευλαβείας.
Είναι ανάγκη να τονιστεί ο χαρακτήρας της προσωπικής μας μεταστροφής, αλλά και της κοινοτικής και να μην παραλείψουμε την αγαθοεργία που θα πρέπει να είναι καρπός της εγκρατείας  και της νηστείας μας.
Οι αδελφοί μας πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα ακριτικά μας νησιά έχουν ανάγκη από αυτή την αγαθοεργία μας, την  έμπρακτη αγάπη μας. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν και διαπιστώνουν το συνεχές ενδιαφέρον της Εκκλησίας και δηλώνουν συνεχώς ότι ενώ όλοι τους ξέχασαν, η μόνη που τους έχει αγκαλιάσει είναι Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι γι’ αυτούς η μόνη ελπίδα στη δύσκολη πορεία τους προς την άγνωστη γη της επαγγελίας που ονειρεύονται και οραματίζονται.
Προτείνω η ημέρα της «Αγάπης» που είναι η Δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, να είναι μια ευκαιρία να σκεφθούμε και αυτούς τους αδελφούς μας. Με την ενεργό δράση της Κάριτας της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, ας βοηθηθούν τα τρία αρκτικά νησιά μας Χίος, Λέσβος και Σάμος στα οποία η εικόνα έχει ριζικά αλλάξει. Εκεί η παρουσία των Καθολικών Χριστιανών στους Ναούς μας είναι εντυπωσιακή αλλά και δεσμευτική.
Γι’ αυτό τείνω το χέρι προς όλους: στις Ενοριακές κοινότητες , μοναχικές κοινότητες, άλλες κοινότητες, ομάδες προσευχής, αδελφότητες και σε κάθε πιστό. Είναι σημαντικό και τόσο ωραίο αυτή η πρωτοβουλία για αγαθοεργία προς τους δυστυχισμένους αδελφούς μας να γίνει πράξη όλης της Εκκλησίας μας και όχι ορισμένων μόνο φιλάνθρωπων και γενναιόδωρων εθελοντών.
Αυτή η προσπάθειά μας βασίζεται στο πνεύμα και στο λόγο του και του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου που συνεχώς μας υπενθυμίζει με το λόγο του και τα έργα του ότι: «οφείλουμε να βαδίζουμε την οδό της ευσπλαχνίας της φιλοξενίας και της αγαθοεργίας».
Εγκάρδια σας  χαιρετώ και εύχομαι σε όλους, στον καθένα και στην κάθε μια χωριστά, μία καλή και αγία Τεσσαρακοστή  και την ευχή μου αυτή τη συνοδεύω με την πατρική μου ευλογία.

Δόθηκε εν πλω στο Αιγαίο στις 19 Φεβρουαρίου 2018
+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αρχιεπίσκοπος