ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ 

Παρόλο που πάντοτε επισημαίνεται η καθοριστική σημασία που έχει το Άγιο Πνεύμα στη ζωή της Εκκλησίας,μέχρι σήμερα ούτε οι θεολόγοι αλλά ούτε και οι ποιμένες έχουν αποδώσει την αξία και τη θέση που κατέχειστη ζωή τόσο του κάθε χριστιανού όσο και της όλης της Εκκλησίας.
Και όμως το Άγιο Πνεύμα έχει ρόλο ουσιαστικό στη ζωή της Εκκλησίας και του κάθε χριστιανού αλλά και στην ίδια τη ζωή του Θεού αφού είναι η αιώνια Αγάπη μεταξύ του Πατέρα και του Υιού.
Είναι με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που πραγματοποιείται το μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού. Του μεγάλου αυτού Μυστηρίου που φέρνει στη γη την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, ενσαρκωμένη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Είναι το Άγιο Πνεύμα που καθιστά τον Ιησού νικητή στους πειρασμούς και νικητή του θανάτου με την ανάστασή του.
Είναι το Άγιο Πνεύμα που γίνεται για κάθε Χριστιανό ο παρηγορητής, ο συνήγορος, ο παράκλητος, συνοδεύει και ευεργετεί καθημερινά τον κάθε πιστό αλλά και ολόκληρη την εκκλησιαστική κοινότητα.
Είναι το Άγιο Πνεύμα που με την ενέργειά του μετουσιώνει τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα του Χριστού κατά την τέλεση της Ευχαριστίας αλλά και καθιστά αποτελεσματικά για την πνευματική μας ζωή όλα τα Μυστήρια.
Το Άγιο Πνεύμα είναι η βοήθεια και η φώτιση κάθε πιστού στις στιγμές των προσωπικών αποφάσεων του, στις σχέσεις του με τους αδελφούς του, και στην σύνδεσή του με την εκκλησιαστική κοινότητα.
Και σήμερα ο Απόστολος Παύλος μας υπενθύμισε πως μόνο με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να πούμε ότι ο Ιησούς είναι Κύριος.
Το Πνεύμα το Άγιο:
Μας ενώνει με τον Χριστό.
Μας διδάσκει να αγαπούμε, να συγχωρούμε, να ξεχνούμε τιςαδικίεςπου γίνονται σε βάρος μας, μας βοηθά να μην αδικούμε εμείς τους άλλους, να αναζητούμε τα καλά έργα χωρίς να περιμένουμε αμοιβή, να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό και να τον αγαπούμε πάνω από όλα τα πλάσματα και όλα τα πράγματα.
Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε και να καταστήσουμε ενεργό τηθέση που κατέχουμε μέσα στην Εκκλησία του Χριστού,αξιοποιώντας τα χαρίσματα που το ίδιο το Άγιο μας έδωσε. Υπάρχει πράγματι ποικιλία χαρισμάτων μας είπε ο Απόστολος Παύλος αλλά ένα και το αυτό Πνεύμα και όλοι εμείς έχουμε ποτιστεί ένα Πνεύμα.
Το Άγιο Πνεύμα μας κάνει να νιώθουμε τις ανάγκες τις Εκκλησίας και των αδελφών μας. Να αισθανόμαστε την Εκκλησία δική μας υπόθεση και να μην περιοριζόμαστε στο να απολαμβάνουμε παθητικά το σωτήριο έργο της.
+N