Η ημέρα των Χριστουγέννων στη Σάμο

Στις 11 το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων η εικόνα του ενοριακού μας Ναού στη Σάμου ήταν σχεδόν η ίδια με εκείνη της νύκτας. Παρόντες  πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και ελληνόφωνες ενορίτες μας.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε και πάλι με κάθε επισημότητα   χρησιμοποιώντας την ελληνική, γαλλική και λατινική γλώσσα για να αισθανθούν όλοι την αγάπη μας και το σεβασμό μας στη διαφορετικότητά τους, ιδιαίτερα αυτή την ευλογημένη ημέρα που ενσαρκώθηκε ο Λόγος του Θεού και έγινε για όλους τους ανθρώπους ο Εμμανουήλ.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες έδωσαν το δικό τους ενθουσιασμό  και γιορτινό τόνο επισημότητας με  τους γνωστούς αλλά και άγνωστους για μας χριστουγεννιάτικους ύμνους. Ο Ναός γέμισε και πάλι  από τις χαρούμενες φωνές των δυστυχισμένων αδελφών  μας που όπως τους βοσκούς και τους μάγους πορεύονται  σε   αναζήτηση της δικής τους Βηθλεέμ που αναζητούν αλλά αργοπορούν να την βρουν διότι τρίτοι παράγοντες τους καθυστερούν και μάλιστα με τρόπο που πολλές φορές θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.
Εμείς ευχαριστούμε το Θεό που μας φώτισε να βρεθούμε κοντά τους αυτές τις άγιες μέρες, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Σάμο και να γιορτάσουμε μαζί τους διαφορετικά  Χριστούγεννα για το 2018.