Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κοντινό πλάνο
Προς
το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας
Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης και Σάμου

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,
Η περίοδος της Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται ως καιρός προσευχής, νηστείας και εγκρατείας. Είναι κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που ίσως πρέπει να μάθουμε είναι, το πώς να προσευχόμαστε, να νηστεύουμε και να κάνουμε εγκράτεια.
Και οι τρεις αυτές υποδείξεις που μας κάνει ο Κύριος, μέσω της Εκκλησίας, ιδιαίτερα κατ’ αυτήν την περίοδο της Τεσσαρακοστής, συχνά παρερμηνεύονται ή παρεξηγούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Αν κατά την περίοδο αυτή ο Κύριος μας καλούσε απλώς να αυξήσουμε την προσευχή, την υλική νηστεία και εγκράτεια, τότε θα ήταν μία εύκολη και απλή υπόθεση και όλοι στο τέλος αυτής της περιόδου θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι, πως τηρήσαμε στο ακέραιο αυτό που ο Κύριος μας ζήτησε. Όμως ο Κύριος μας ζητά πολύ περισσότερα από αυτό. Μας λέει: «μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο».
Η Εκκλησία την πρώτη ημέρα της Τεσσαρακοστής χρησιμοποίησε ένα σύμβολο μετανοίας. Η λίγη στάχτη, που θα δεχτούμε πάνω στην κεφαλή μας, πρέπει να είναι η ένδειξη της πρόθεσής μας να προχωρήσουμε στη μετάνοια, με σκοπό να φθάσουμε και στη μεταστροφή. «Να μη δεχθούμε δηλαδή μάταια τη χάρη του Θεού».
Μπορούμε κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής να πολλαπλασιάσουμε τις προσευχές μας, να επιλέξουμε την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας, κάνοντας δηλαδή νηστεία και εγκράτεια, όμως αν δεν προσπαθήσουμε να διώξουμε τον εγωκεντρισμό μας, και να θέσουμε ως οδηγό της ζωής μας τον ίδιο το Χριστό, ματαιοπονούμε. Ακόμα κι αν δε φάμε καθόλου κρέας όλη την Τεσσαρακοστή, ή αν στερηθούμε ολοκληρωτικά το λάδι και τα γαλακτοκομικά, δε θα έχουμε ωφεληθεί τίποτα στην πνευματική μας ζωή.
Προτείνω μήπως με αυτό, να μην κάνουμε εγκράτεια και νηστεία; Όχι βέβαια! Προτείνω απλώς να μην περιοριστούμε σ’ αυτού του είδους τη νηστεία και την εγκράτεια. Έχουμε άλλα είδη που οφείλουμε να νηστέψουμε. Υπάρχει ένα άλλο είδος νηστείας, που είναι πολύ πιο δύσκολο. Είναι η νηστεία από τον εγωισμό μας, τις κακίες μας, την έλλειψη αγάπης, τις κακές συνήθειές μας, από όλα τα πάθη μας. Να προχωρήσουμε σε μία αληθινή μετάνοια με την ελπίδα να φθάσουμε στη μεταστροφή.
Το «μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο» δεν αφορά σε μία μόνο στιγμή ή σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, αλλά συνοδεύει όλα τα βήματά μας, για να μας ανανεώνει συνεχώς. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή είναι καιρός κατάλληλος, καιρός χάρης. Σε κάθε στιγμή μας υπενθυμίζει, πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ιησού και να προσπαθούμε να παραμένουμε ενωμένοι μαζί Του. Ενωμένοι ακόμη κι όταν υπάρχουν οι τόσες δυσκολίες, η πνευματική κόπωση, οι πτώσεις! Ακόμη και στις στιγμές που έχουμε τον πειρασμό να εγκαταλείψουμε το δύσκολο δρόμο του Χριστού και ν’ ακολουθήσουμε το δικό μας.
Για να φθάσουμε στον τελικό σκοπό της πνευματικής αυτής πορείας, έχουμε ανάγκη από τον Κύριο, μας το είπε καθαρά, «χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάνετε τίποτε». Ας ακούσουμε τον ίδιο που συνεχίζει να μας μιλά. Ας ακούσουμε κι ας μελετήσουμε με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος το Λόγο που θα μας απευθύνει ιδιαίτερα σ’ αυτήν τη λειτουργική περίοδο. Ας αναζητήσουμε, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, αυτό που ο Κύριος ζητά από μας, τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, την Τεσσαρακοστή του 2019.
Είθε τις ημέρες αυτές της Τεσσαρακοστής όλοι μας απευθυνόμενοι προς τον Κύριο να του πούμε: «Μίλησε Κύριε, ο δούλος Σου σε ακούει» και είναι έτοιμος με τη χάρη Σου να εκτελέσει το θέλημά Σου.
Αδελφοί μου και Αδελφές μου, καλή και αγία Τεσσαρακοστή!

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος
Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου