5

Ο νέος ενοριακός μας  Ναός στη Σάμο

Πλησιάζει ένας μήνας (30/10/2020) από τότε που η Σάμος έζησε τον τρομακτικό σιμό των 6,7 ρίχτερ. Η Σάμος και όχι μόνο έκλαψε τα δύο νεαρά θύματα.
Πολλές οι ζημιές σε επιχειρήσεις και κτήρια. Οι Σαμιώτες ιδιαίτερα στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού κα πρωτεύουσες των δύο Δήμιων, ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το φόβο και τις καταστροφές που δημιούργησε, τόσο ο ίδιος ο σεισμός με τα δυνατά κουνήματός του, όσο και το τσουνάμι με τη δική του δύναμη που αύξησε τα καταστροφικά του σεισμού επακόλουθα.
Ζημιές σε πολλά κτήρια, κατοικίες και Ναούς. Υπήρξαν και στο εσωτερικό της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ στο ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ, αλλά πολύ περισσότερες στο εξωτερικό του κτηρίου, στο υπάρχει και ο ενοριακός μας Ναός, που είναι και ο μόνος χώρος του κτηρίου που μας ανήκει ενώ όλο το άλλο κτήριο ανήκει σε δύο οικογένειες της Σάμου.
Το κτήριο, ιδιαίτερα στην πρόσοψη, έπαθε τέτοιες ζημιές που το κατέστησε μη επισκέψιμο και οι ειδικές ταινίες που τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας το κατέστησαν απλησίαστο.
Έτσι η Καθολική Ενοριακή κοινότητα της Σάμου και οι Μετανάστες Καθολικοί που μένουν ακόμη στη Σάμο, έμεναν χωρίς Ναό για τη Θεία Λατρεία.
Όμως η φροντίδα μας για την προσφορά όχι μόνο υλικής βοήθειας αλλά προπάντων της πνευματικής και ψυχικής συμπαράστασης, μας ενέπνευσε να κατασκευάσουμε ένα νέο προσωρινό ελπίζουμε Ναό. (βλέπε στη φωτογραφία).
Σ’ αυτό βοήθησαν όσοι συνεργάζονται μαζί μας στην ποιμαντική μας φροντίδα και προσπάθεια να είμαι κοντά στους εκεί μόνιμους και περαστικούς πιστούς μας. Μεταξύ αυτών ο αγαπητός σε μας και στους Σαμιώτες π. Tonny που βοηθά τον εφημέριο π. Ριχάρδο και τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο στο έργο τους και στη Σάμο. Μαζί επίσης με τις Αδελφές του Ελέους που κατά καιρούς επισκέπτονται τη Σάμο από την κοινότητά τους στο νησί της Σύρου.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένα ΜΜΕ αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν στην Καθολική Εκκλησία στο Βαθύ Σάμου. Απλώς οι τοπικοί αρμόδιοι έσπευσαν να βάλουν μία προστατευτική ταινία για να μην πλησιάζουν επισκέπτες και περαστοί στο επικίνδυνο κτήριο
Λόγω απόλυτης οικονομικής αδυναμίας δεν μπορέσαμε και δεν μπορούμε να νοικιάσουμε ένα άλλο χώρο, ώστε να εξυπηρετούμε πνευματικά και λατρευτικά όσους μέσα στη νέα αυτή κατάσταση που δημιούργησε ο σεισμός και το κορωνοϊός αναζητούν αυτή τη βοήθεια.
Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και να θελήσουν να μας βοηθήσουν, ώστε να μπορέσουμε να νοικιάσουμε ένα κατάλληλο χώρο, όπου θα μπορούμε να συνέχουμε την ποιμαντική φροντίδα μας που αγκαλιάζει τη ψυχή και το σώμα των Καθολικών Χριστιανών Σαμιωτών και μεταναστών, έως ότου παραμένουν στο νησί.