ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΩΝ ΤΕΦΡΩΝ
1 Μαρτίου 2023

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6,1-6.16-18)

Εκείνο τον καιρό, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:
«Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς.

Όταν, λοιπόν, κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, με σκοπό να δοξαστούν απ’ τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, για να παραμείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Και όταν προσεύχεστε, να μην είσθε σαν τους υποκριτές, διότι τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις συναγωγές και στις γωνιές των πλατειών, για να τους δουν οι άνθρωποι. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο δωμάτιό σου και αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου, που είναι παρών στο κρυφό μέρος. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι παρών στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Λόγος του Κυρίου 


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Luigi Maria Epicoco)

Η Τετάρτη των Τεφρών ανοίγει την μεγάλη περίοδο της Τεσσαρακοστής. Δεν είναι μια περίοδος λύπης αλλά μετάνοιας. Η διαφορά είναι σημαντική επειδή η μετάνοια είναι το να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από οτιδήποτε εμποδίζει τη χαρά. Η καρδιά μας μερικές φορές είναι γεμάτη από πολλά πράγματα που την βαραίνουν. Πράγματα που δυσκολευόμαστε  να βγάλουμε από επάνω μας. Πράγματα που δεν θέλουν να πεθάνουν. Έχουμε λοιπόν ανάγκη  να πούμε αυτά τα πράγματά  με το ονόματά τους και να τους αφαιρέσουμε καθετί που μπορεί να τα διατηρεί μέσα μας. Ακριβώς όπως ένα καρκίνωμα που δεν έχει καμία πιθανότητα να τραφεί μόνο του και ως εκ τούτου πεθαίνει, έτσι αυτό που μας εμποδίζει να είμαστε ελεύθεροι πρέπει να πεθάνει μέσα μας.

Όλη η περίοδος της Τεσσαρακοστής θα μας βοηθήσει να ρίξουμε φως σε πολλές πτυχές που συνήθως κρατάμε κρυμμένες μέσα μας. Αλλά το σημείο εκκίνησης μας το προτείνει ο Ιησούς σήμερα στο Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο: «Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς ”. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αφαιρέσουμε είναι η ασταμάτητη επιθυμία του “φαίνεστε”, το να με βλέπουν οι άλλοι, το να αναζητώ το βλέμμα των άλλων. Αυτό δεν θα πρέπει το εκλάβουμε ως κάτι ηθικολογικό, αλλά ως το κλειδί εκείνο που μας βοηθά να ξεκλειδώσουμε την ύπαρξή μας. Όλοι χρειαζόμαστε να μας βλέπουν οι άλλοι με καλό μάτι για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Κανείς μας δεν μπορεί παρά να πει πως δεν ‘έχει ανάγκη από εκτίμηση και στοργή, αλλά αυτό που μας διδάσκει ο Ιησούς είναι ότι αυτό το βλέμμα που μας κάνει πραγματικούς ανθρώπους το έχουμε πάντα στραμμένο επάνω μας , και είναι το βλέμμα του Θεού. Εκείνος πράγματι, πάντα μας κοιτάζει με εκτίμηση και με την καλοσύνη που μας είναι απαραίτητη για να ζήσουμε. Είναι Εκείνος πράγματι, που μας διατηρεί ζωντανούς.  Και αν το κάνει αυτό είναι επειδή μπορεί να δει πέρα από τις αδυναμίες μας, πέρα από τα ελαττώματά μας, έτσι όπως ακριβώς μας δίδαξε ο Ιησούς. Εκείνος  πράγματι, μπορούσε να δει σε όλους όχι μόνο το λάθος τους, την αμαρτία τους,  αλλά και τον άντρα ή τη γυναίκα που κρύβεται πίσω από αυτά.  Η Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος που πρέπει να αφήσουμε  αυτό το βλέμμα να μας πλησιάσει, και να μας απαλλάξει από όλα όσα μας εμποδίζουν να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι χαράς.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Αξίωσέ μας Κύριε,
να αρχίσουμε με την ιερή νηστεία την πνευματική άσκηση της Τεσσαρακοστής,
για να ενισχυθούμε με την εγκράτεια
και να καταπολεμήσουμε το πνεύμα του πονηρού.

Βοήθησέ μας, Θεέ, Σωτήρα μας,
να επανορθώσουμε προς το καλύτερο,
ό,τι αμαρτωλό από άγνοια πράξαμε.

Εμφύσησε με καλοσύνη, Κύριε, πνεύμα συντριβής στις καρδιές μας
για να αξιωθούμε να λάβουμε από την ευσπλαχνία σου
το βραβείο που υπόσχεσαι σε όσους μετανοούν.
Αμήν.